Ügyfélszolgálat: +36 30 181 13 24

Kosár tartalma:
A kosár tartalma jelenleg üres!
Kosár tartalma       ●     Kassza
PRODUCT_FILTER_HEADER
Szín
Ár
Egyedi érték:
-
Rendezés:
Mennyiség oldalanként:

Kristályos karperecek


 

Karperec

 

            A karkötő és karperec nem egymás szinonímái, hanem a csuklót ékesítő ékszer két külön típusát jelölik. A karkötő a lazább, lelógóbb típus, a karperec pedig a csuklóra simuló, merevebb fajta. Mindkettő lehet kapoccsal záródó és belebújós, ez a tulajdonság nem befolyásolja elnevezésüket.

A karperecek fejlődéstörténete számos szakaszból áll. Eleinte, mai funkciójukhoz hasonlóan díszítőértékkel bírtak, majd később inkább gyakorlati funkciók vették át az esztétika helyét. A nomád leginkább civilizálatlan törzseknél a vadászatból vagy harcokból származó trófeákat viselték nyakukban, karjukon az emberek, a civilizált világban hovatartozást, rangot, gazdagságot jelöltek.

            Magyarországon a csuklóra rögzíthető laza karkötők és a merev karperecek a középkorban még a bő ruhaujjat fogták a karhoz, ezért mindkét karon viselték őket. A 17–18. században a karperecek vagyonjelző szerepe vált fontossá, egy idő után már nem viselték mindkét karon. Az egyszerű köznép, de még a módos polgárok is csak selyem és bársony karkötő pántlikákat használtak a 18. század közepe táján. A pántlikák ilyen szerepe ugyan később sem csökkent, a paraszti viseletben az alsó kart díszítő karkötőként fém változatuk csak nagyon kevés helyen alakult ki, pl. ahol a pénzes nyakékek ismertek, az ötvösök csattal záródó pénz karcsatokat is csináltak megrendelésre.

A karkötőnek fontosabb volt hiedelembeli, mint ékszer szerepe. Általános európai szokás volt, hogy az újszülött karjára piros korallfüzért kötöttek, amit nálunk faluhelyen országszerte piros pántlika helyettesített, hogy megvédje a szemmel veréstől úgy, hogy a feltűnő ékesség elvonja a gonosz tekinteteket a gyermekről. Ez a piros karperec mostanában a populáris, nagy divatját élő kabbala vallásban jön elő.

A karperecek között is számtalan anyagú, mintájú, méretű darab található. A nemes fémeken keresztül a bizsuig mindenféle formában gyártják. Időnként újra és újra divatba jön az ókorban szélesen elterjedt felkaron viselhető karperec is, bár annak nem ez a hivatalos elnevezése, lényegében azonban egy feljebb húzott karperecről van szó.

A karórák megjelenésével egyidőben elkezdték őket díszíteni, így kialakultak még ma is nagyon divatos karperec karórák, melyek nem csupán az idő mérését hivatottak ellátni, de komoly esztétikai fontosságuk is van. Ezek a darabok nem keverendők össze a díszes karórákkal. Ezek jellemzően karperecek, az óra funkció mint extra adódik hozzá. Nagyon jellegzetes az órakarperec a steam punk stílus kedvelőinek körében. A steam punk karperecek általában valamiféle mechanikai tulajdonsággal is fel vannak ruházva, általában óra vagy iránytű funkciójuk van, de sokszor előfordul, hogy a mechanika csupán díszítés és nem működőképes.

Természetesen a karperecek a divatos, nőies stílusba is beleillenek, sőt, gyönyörű darabokat lehet találni mind a nemesfém, bizsu, Swarovski karperecek között.

Az ékszerek soha nem mennek ki a divatból, egy-egy jól kiválasztott darab megkoronázza az egész megjelenést, és külön stílust kölcsönözhet viselőjének.

 16ef3c313735798d39ee4e3f084c7dd1 best

 Viszonteladóknak

Ha szeretnéd az ékszereinket te is értékesíteni regisztrálj viszonteladónak.

 article5

Széles mosoly garancia

Minden nálunk forgalmazott ékszerre 30 napos pénzvisszafizetési garanciát adunk.

 

Kapcsolat

Amennyiben kérdésed van, vagy elakadtál a rendeléssel lépj velünk kapcsolatba itt !