Nyaklánc

Nyaklánc

 

            A nyakláncok az ékszerviselés történetének első darabjai. Előállítása és viselése ennek az ékszerformának a legegyszerűbb, könnyű a nyakunkba akasztani valamit, talán éppen ez lehet az elsőségének oka.

            Nomád törzseknél a trófeák mutogatására, kicsivel fejlettebbeknél varázstárgyak, segítő oltalmazó talizmános hordására használtak nyakláncokat. Esztétikai értéke ez esetekben nem sok, az esztétikum nem szempont. A nőknél kialakult nyakláncviselés már más dolog, ott a kinézeten volt a hangsúly, mint a mai világban is. Bár meg kell jegyezni, hogy manapság is sokan tartják fontosak, milyen medált hordanak nyakbavalójukon. A különböző anyagoknak különböző misztikus vagy természetgyógyászati jelentőséget tulajdonítanak.

            A nyakláncoknak több altípusa van. Vannak egyszerűen egy vékonyabb fém vagy egyéb szálra felfűzött díszekből álló láncok, vannak lapnyakláncok, melyek általában nemesfém lapocskákból állnak és szépen rásimulnak a nyakra. Vannak úgynevezett nyakékek, melyek nagy, hangsúlyos és általában gazdagon díszített darabok. Ezeket leginkább komoly alkalmakkor szokás viselni.

            A mai trend szerint a bizsu nyakláncok a nyakékek stílusát követik, nagyok, díszeszek és mostanában a hétköznapi viseletek részei. Nem is csoda, hiszen egy feltűnő darabbal feldobhatjuk az egyszerű farmer-trikó párosítást.

            A divat változása kihat a nyakláncokra is. Volt idő, mikor a nyakra köthető szalag alapú nyakéket hódítottak, volt mikor az egyszerű arany vagy ezüst lánc volt meghatározó valamilyen medállal és volt, mikor a hosszan lelógó, színes ékszerek viselése volt az általánosan bevett trend. Manapság teljesen mindegy, mindenféle nyakbavaló elfogadott és stílusos tud lenni, ha jól van összeválogatva a szettünk többi darabja.

            Az egyediség nagyon fontos tényező mostanában, mindeniki szeretnek kitűnni valamivel. Egy különleges nyaklánc sokat segít ebben. Rengeteg alapra, sokféle medál tehető, ami kifejezheti személyiségünket vagy éppen az aktuális viszonyulásunkat valamihez. Sokan viselik jegygyűrűjüket a nyakláncukon, de még az is előfordul, hogy valaki az első kihullott tejfogát hordja medálként. Az utóbbihoz számos hiedelem kapcsolódik, vegyesen jó és rossz. Egyesek szerint ez a körforgás, a folytonos változás jelképe, vannak, akik szerint a fejlődésé. Tulajdonképpen e kettő egy és ugyanaz, ettől eltérő az a megközelítés, miszerint a kihullott fog megtartás balszerencsét hoz, kivéve annak, aki lepaktált a gonosz erőkkel.

            Valószínűleg minden nőnek számtalan nyaklánca van otthon. Nemes fém és bizsu egyaránt. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy a férfiak is hordják. Náluk az egyszerűbb darabok a jellemzőek, de sokszor egészítik ki ezeket medállal. Általában vagányabb férfiakra jellemző az ékszerviselés, bár elmondható, hogy egy szép nyaklánc nemtől, kortól, stílustól függetlenül mindenkinek jól áll. A túlzásba vitt vagy nem viselőjéhez illő darab viszont nem kelt jó benyomást. Mindig igyekezzünk a számunkra legmegfelelőbbeket kiválogatni gyűjteményünk számára!

Csökkenő irány beállítása
Nézet Rács Lista

termék 1-30 / 3697

db/oldal
 1. Rating:
  0%
  Swarovski kristályos nyaklánc Karikák
  4 032 Ft
 2. Rating:
  0%
  Swarovski kristályos nyaklánc n23072
  4 720 Ft
 3. Rating:
  0%
  Swarovski kristályos nyaklánc - Fehér
  4 775 Ft
Csökkenő irány beállítása
Nézet Rács Lista

termék 1-30 / 3697

db/oldal